Приветствие на Ректора

Печат

 otikrivane 2017

 

Уважаеми студенти,
Днешният ден е сред онези, най-специалните в живота ви. Една мечта за всички Вас е сбъдната – Вие сте си спечелили правото да продължите образованието си и сте направили още една, изключително решаваща, стъпка към желана работа, реализация, начин на живот и място в обществото.
В този вълнуващ за Вас момент, аз съм тук, за да Ви обещая, че:
Това, което ви предстои през следващите четири години, няма да има нищо общо с представата за студентството. Родители, учители, приятели са ви разказали за своите студентски години, за изпитите и купоните, за четенето и преписването, за „добрите“ и „лошите“ преподаватели. Все истории, преживени от други.
Днес обаче започват Вашите 4 години, през които ще натрупате своите знания и своите студентски спомени. И те ще са уникални, вълнуващи и неповторими. Такива, каквито сте и вие – всеки със своята индивидуалност, чар, устрем и непримиримост.
Като ректор на най-големия университет в Югоизточна България съм изключително щастлива да ви приветствам с „Добре дошли“ в нашия Университет.
Как вие ще развиете своята мечта за желания живот – ще решите сами. Аз мога само да Ви гарантирам, че тук ще получите най-доброто обучение в областта, която сте избрали за реализацията си. Само от Вас зависи какъв „капитал“ ще натрупате през следващите 45 месеца. Това, което мога да обещая от името на моите прекрасни колеги, е, че ще споделим с Вас всички свои познания и опит. Ще ви помогнем да превърнете идеите си в успешни проекти. Ще направим всичко по силите си да получите достоен и успешен старт на, сигурна съм, успешната ви кариера и бляскаво бъдеще.
Уважаеми студенти,
Пред Вашето поколение стои нелеката задача да опровергае налагащото се мнение за младите хора на нашето време като за разглезени, безотговорни, не особено умни, нахални консуматори на обществените блага. Сигурна съм, че днес пред мен стоят отговорни, активни, разумни, любознателни и  амбициозни млади хора, които ще ни докажат, че в нашата страна знанието продължава да е най-сигурният ключ към успешното развитие и удовлетворяващата кариера. Уверена съм…Вие ще ни докажете, че в младите хора на България има потенциал, който да осигури развитие и добруване на страната ни.
Скъпи, млади хора,
Не мога да не призная, че Вашето поколение е обременено с грешките на Нашия преход. Вашето поколение беше белязано с последствията от безкрайното обществено лутане и натиска върху ценностите, смятани за темелни и меродавни. Вашето поколение плаща високата сметка от нереализираните реформи и абдикирането от създаването на пълноценно работеща и резултатна образователна система.
Но днес, аз, от това място, на което се запознаваме официално с Вас, мога да Ви гарантирам, че пред вас днес стоят хора, които са готови да ви помогнат да превърнете недостатъците на нашето време в тласък за трансформация и воля за доказване. Защото Ваш е изборът да бъдете добри или лоши, умни или глупави, любознателни или ограничени, активни или лениви, слаби или силни. Само от Вас ще зависи дали ще приемете нашите дарове – знание, разбиране и подкрепа и ще ги използвате пълноценно в доизграждането си като свободни млади хора със самочувствие и позиция.
Пътят в професионалната кариера започва с избора на висшето училище. Това е сложен и много отговорен избор, защото определя не просто града, в който ще живеете в следващите 4 години, не само компанията, в която ще изживеете вълнението на студентските купони и любови, не само професията, в която ще се реализирате, но и чертае житейската Ви съдба.
Поздравявам Ви за избора да заложите на нас. Тук, в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, Вие ще получите не само знанията, уменията и навиците, които ще ви направят добри в професията, която сте избрали. Тук ще получите здравословните дози подкрепа, съпричастност, разбиране и опора, които ще ви направят уверени, търсещи знанието и най-вече – добри хора и колеги. Тук ще срещнете приятели за цял живот и конкуренти, и вдъхновители, и житейски учители. Тук ще получите първите сериозни житейски уроци и професионални предизвикателства, ще трупате не само знания, но и опит в опазването на баланса между личния и колективния интерес.
Очакват Ви 4 наистина вълнуващи, интересни, не много лесни, но запомнящи се 4 години!
Като родител и ръководител на това висше училище мога да кажа категорично: Щастлива съм заедно с Вас, защото и до днес и аз, и моите колеги пазим ярки студентски спомени и знаем колко вълнуващи могат да бъдат годините на  висшето образование.
Използвайте този първи ден, за да начертаете своята лична карта на успеха  - такава, каквато е тя в най-смелите Ви мечти, и я следвайте упорито, вдъхновено и мотивирано през следващите месеци и години. И когато се съберем отново тук, за да си кажем „Довиждане“, бих искала да виждам в очите ви хъс и увереност, че няма препятствие, което Вие, нашите възпитаници, не можете да преодолеете. Това ще направи нас, Вашите преподаватели, истински щастливи и удовлетворени!
На добър час, скъпи студенти!

Copyright Университет "Професор Д-р Асен Златаров" 2011 г.
π
.
Copyright University "Prof. Dr. Assen Zlatarov" 2011