Катедра "Физическо възпитание и спорт"

Печат

МИСИЯ: Да се създадат предпоставки за здравословен начин на живот и възможност за повишаване на двигателната активност на студентите от Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ чрез активно участие както в традиционните спортни игри (футбол, баскетбол, волейбол, хандбал), лека атлетика, комбинирана гимнастика, ракетни спортове - тенис, бадминтон, тенис на маса, фитнес, така и в атрактивни спортни дейности(йога, зумба, дартс), социални танци, мажоретки, пешеходен туризъм, велопоходи и спортна анимация.

Състав на катедрата:
1. Доц. д-р Златка Димитрова – ръководител-катедра
2. Доц. д-р Дечко Игнатов
3. Ст. преп. Златка Дичева
4. Ст.преп. Мария Бурева
5. Преп. Диляна Георгиева
6. ас. Петя Алексиева
7. ас. Жулиета Божилова
8. преп. Добрин Перев

 Научни направления, в които работи състава на катедрата:
7. Здравеопазване и спорт
7.6. Спорт
1. Педагогика
1.2. Педагогика на обучението по физическо възпитание и спорт

Научни интереси:
1. Методика на обучението по физическо възпитание и спорт
2. Спортна анимация
3. Физическа дееспособност
4. Нетрадиционни подходи на обучение

Видове спорт:
Задължителните занимания по дисциплината „Физическо възпитание и спорт“ в Университета са 60 часа годишно през първата година на следването, разпределени по 30 часа за всеки семестър.

Учебното съдържание е представено в тематичен вид и включва:
1. Лека атлетика
2. Комбинирана гимнастика
3. Спортни игри – баскетбол, волейбол, футбол, хандбал,
4. Ракетни спортове - тенис, бадминтон, тенис на маса
5. Фитнес /бодибилдинг/

Удовлетворяването на спортните интереси и желания на студентите за практикуване на любимия спорт е необходимо средство за борба със стреса и профилактика на здравето. Живеем във време, което изисква все по-малко физически усилия и все повече студенти водят заседнал начин на живот. Липсата на достатъчно движение има сериозни последици за здравето. На студентите от всички специалности и курсове се предлагат следните факултативни спортни дисциплини през целия период на следването.

ВОЛЕЙБОЛ, ФУТБОЛ, БАСКЕТБОЛ
В тренировките по волейбол, футбол и баскетбол към Университета могат да се включат всички желаещи студенти, които искат да усъвършенстват целенасочено технико- тактическите си умения и да поддържат добра спортна форма. Най-добре представилите се студентски отбори ще имат възможност да вземат участие в редовно провеждащите се спортни игри в Университета с цел достигане до национално и международно ниво. Бъдете активни!

ЙОГА
В днешния динамичен свят, изпълнен със стрес и напрежение, в който зависимостта от технологичната среда е безспорна, все повече хора търсят спасение в древното индийско учение на йогите. Бързото разпространение на йога се дължи на очевидния ефект от практиките, свързани с подобряване и поддържане на добро здравословно състояние. Предимствата на йога заниманията се разкриват в следното:
• позите са подходящи за изпълнение от хора на различни възрасти;
• позите са подходящи за изпълнение от хора с различни двигателни способности;
• заниманията могат да се провеждат на всяко място без да е необходима специална екипировка, уреди, пособия;
• може да се практикува индивидуално, по двойки и групово;
• йога практиките могат да се изпълняват по всяко време.

ПЕШЕХОДЕН ТУРИЗЪМ
В Бургас и региона има изобилие от исторически и природни забележителности, музеи и манастири, разпръснати на сравнително малка, но транспортно леснодостъпна територия. Факултативната дисциплина удовлетворява интересите и желания на студентите за практикуване на пешеходен туризъм. Учебната програма е създадена, като се отчита функционалното състояние, учебната натовареност на студентите и способностите за възстановяване след занятията.

ФИТБОЛ
Фитбол е аеробна и силова тренировка, извършвана с помощта на специална гимнастическа топка. Фитбол е комплекс от упражнения, изпълнен с подходящ музикален съпровод, предизвиква положително психо- емоционално въздействие, като поддържа добрата психо-физическа форма. Фитболът стяга проблемните зони – корем, талия, бедра и седалище. Включва упражнения от аеробиката, тае-бо, пилатес, стречинг.

КАЛАНЕТИКА
Каланетиката е уникална програма от упражнения подходяща за всички възрасти и нива на спортна подготовка. Методът каланетика включва упражнения за дълбока мускулна активация, чрез който се постига здраво и красиво тяло. Упражненията са безопасни и няма риск от контузии. Влезте във форма! Заповядайте при нас!

ТАБАТА И ПИЛАТЕС
Избрали сме комбинацията от тези доста различни метода, тъй като смятаме, че ПИЛАТЕС упражненията са чудесни да изградите сила, гъвкавост и издръжливост без да напомпвате прекалено мускулите си. Упражненията щадят кръста, гръбнака, коленете, учат ни на правилна стойка. И още – издължават силуета, изграждат цялостна стабилност („core stability“) и плосък корем. С напредването на програмата и с увеличаването на вашите физически възможности плавно ще въведем и ТАБАТА, за да постигнем максимален отслабващ и моделиращ върху тялото ефект за кратко време. Методът ТАБАТА е високо Интензивен тренировъчен режим. Носи името на д-р Изуми Табата, който през 1996 г. публикува доказателства за огромния физиологичен ефект от високо интензивното трениране. Методът се изпълнява в кръгове (табати). Една табата е с времетраене от 4 минути и се състои от 8 интервала – всеки 20 секунди, в които изпълняваме упражнения с максимална интензивност , с почивки между тях от по 10 секунди. В една тренировка може да включим до 4 табати. Изследванията показват, че 4-те минути табата водят до по-голямо увеличаване на аеробния и на анаеробния капацитет на трениращите и изгарят много повече калории и мазнини, отколкото за час ниско и средно интензивна кардио дейност.

ВЕЛОСПОРТ
Ако Ви се спортува на открито сред природата, търсите ефективен начин за постигане на добра физическа форма, имате нужда да разтоварите от стреса и натрупаното напрежение заповядайте при нас. Велосипедно дружество към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас организира велопоходи, велоизлети, велоразходки. Може да разгледате на адрес: facebook група Велосипедно дружество към Университет "Проф. д-р Асен Златаров" – Бургас

ТЕНИС НА МАСА
Факултативната учебна дисциплина е предназначена за студенти желаещи да практикуват спорта тенис на маса. Да разучат и усъвършенстват основните техники и тактики в спорта. Да се подготвят и участват в организирани състезания по тенис на маса.

КОМБИНИРАНА ГИМНАСТИКА
Тренировката действа тонизиращо и релаксиращо, упражненията са разнообразни, като целта е укрепване на всички мускулни групи. Комбинираната гимнастика е динамичен комплекс от аеробика, зумба, танци, пилатес и стречинг. Заповядайте да се пораздвижим и заредим с добро настроение.

НЕТРАДИЦИОННИ ФОРМИ НА ОБУЧЕНИЕ ПО ФИЗИЧЕСКО ВЪЗПИТАНИЕ И СПОРТ
Факултативната учебна дисциплина е предназначена за студентите от педагогическите специалности. Дава възможност за разширяване на компетентността за организиране и провеждане на нетрадиционни форми на обучение по физическо възпитание и спорт в детската градина и началното училище като йога, аеробна гимнастика, стречинг, пилатес, автогенен тренинг, степ аеробика, танци, паневритмия, йога на смеха, флашмоб, мажоретни танци, психогимнастика, танцова гимнастика и други. Факултативната учебна дисциплина осигурява възможност за добра професионална подготовка на студентите, за успешната им реализация като детски и начални педагози, чиито задължения са свързани с отговорната задача – да възпитават здрави, жизнеспособни, нравствено чисти и духовно богати детски личности. Изброените факултативни спортни дисциплини са предложени, като се отчита функционалното състояние, учебната натовареност на студентите и способностите за възстановяване след занятията. В зависимост от техните интереси, спортната база, условията по места и спортните кадри могат да се включват и други видове спорт.

За участие във факултативните спортни дисциплини се подава заявление по образец при преподавателите от катедрата.

ВЛЕЗТЕ ВЪВ ФОРМА БЕЗПЛАТНО! ЖИВЕЙТЕ АКТИВНО!

МАТЕРИАЛНА БАЗА:
Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ разполага с една от най-богатите спортни бази в България. На разположение на студентите са:
1. Фитнес зали:
- Фитнес зала разположена в студентски общежития бл. 2
- Фитнес зала ФОН (Факултет по обществени науки)
- Фитнес зала КТ (Колеж по туризъм)
2. Мултифункционални закрити спортни зали:
- Спортна зала ФОН
- Спортна зала Ректорат
- Спортна зала КТ
3. Спортен комплекс
На 30.05. 2017 г. бе открит нов спортен комплекс е изграден чрез партньорство между университет „Проф. д-р Асен Златаров“ и ДФК „Звездичка“.
Спортната база разполага с две футболни игрища с трибуни, осветление, камери за видео заснемане на срещите, озвучителна уредба, wi-fi връзка за посетители, външен фитнес, мултифункционално игрище за баскетбол и волейбол, както и игрище за снукбол (билярд с футболни топки).

Ръководител-катедра:
Доц. д-р Златка Александрова Димитрова
Вътр. тел.: 504/ кабинет 21 ФОН
Телефон: (056) 716 562; 0885 602 315
e-mail: dimitrova.zlatka@yahoo.com
За новини и предстоящи събития може да ни последвате във Фейсбук

 

Copyright Университет "Професор Д-р Асен Златаров" 2011 г.
π
.
Copyright University "Prof. Dr. Assen Zlatarov" 2011